HISTORIA

 • Laren ensimmäisiä keikkoja vuonna 1976. Tuolloin pojalla ei vielä ollut perinteistä pohjoisen pojan esiintymisasua yllä. Paikkana Oulun Ravintola Albert. Lue lisää klikkaamalla kuvaa.
 • Beni johti viimehetken stemmalauluharjoituksia kotona ennen keikkaa vuonna 1976. Lue lisää klikkaamalla kuvaa.
 • Beni Siltala ja Ässät lähdössä ensimmäiselle keikalleen vuonna 1978. Lue lisää klikkaamalla kuvaa.
 • Trio Ässät: Rauno Pelkonen, Jore Siltala ja Lare Siltala. Lue lisää klikkaamalla kuvaa.
 • Jore vuonna 1991.
 • Lare vuonna 1991.
 • Tanssiorkesteri Ässät. Vasemmalta Hippu, Lare & Rane. Lue lisää klikkaamalla kuvaa.
 • Kvartettina soitettiin myös rokkikeikkoja Aces-nimellä. Vasemmalta Jore, Lare, A-P ja Hanski. Lue lisää klikkaamalla kuvaa.
 • Levynkansikuvaukssissa Ari, Lare ja Jore 2007. Lue lisää klikkaamalla kuvaa.
 • Ässät keikalla Inglesissä ravintola Hell-singissä. Lue lisää klikkaamalla kuvaa.
 • Ässät vuonna 2012. Pete, Lare ja Pekka. Lue lisää klikkaamalla kuvaa.
 • Ässät kesällä 2014. Vasemmalta: Lare, Pekka ja Eki. Lue lisää klikkaamalla kuvaa.
 • Ässät nykyisessä kokoonpanossaan. Vasemmalta: Lare, Pekka ja Sauli.

Ässät-tarina alkoi Beni Siltalan triosta 1970-luvun jälkipuoliskolla. Siltalan suvun nuorista miehistä kokoon kassattu bändi aloitti tanssilattioiden ja ravintoloiden valloituksen muun muassa perinteikkäässä Oulun Ravintola Albertissa, joka oli aikanaan yksi kaupungin suosituimpia tanssi- ja ruokaravintoloita. Tuohon aikaan soitettiin talon orkesterina jopa kuukausi kerrallaan, ja musiikkia tarjottiin laidasta laitaan ulkomaalaisista discorytmeistä balladeihin ja kotimaan ikivihreisiin. Ihmiset saapuivat ravintolaan syömään, juomaan ja tanssimaan. Perinteiset tanssit pidettiin tanssilavoilla, kun taas ravintoloissa käytiin juhlimassa livemusiikin tahtiin. Oi niitä aikoja!

Jo tuolloin laulettiin mahdollisimman paljon moniäänisesti. Yhtäläiset asut erottivat Siltalan veljekset muista tanssiorkestereista. Ohjelmistossa oli paljon Elvistä, Tomppaa ja Paul Ankaa, eikä tanssipaikoillakaan mennyt sormi suuhun. Beni oli veljeksistä konkarina kiertänyt jo vuosia lavoja laulavana kosketinsoittajana. Benin kirjahyllyssä komeili voittopokaali harmonikan soitosta.

Muutama vuosi myöhemmin trioa päätettiin vahvistaa muhkeaäänisellä laulaja-kosketinsoittajalla, ja Esa Sihvola liittyi kokoonpanoon. Neljästä s:llä alkavasta nimestä, kolme Siltalaa ja Sihvola, keksittiin yhtyeelle nimi Ässät. Tuolloin keikoille kuljettiin keikkabussilla, jonka ratissa pyörittelivät Beni ja Esa. Nuoremmat veljekset pääsivät ohjaamoon sateen sattuessa, kun lasinpyyhkimet eivät toimineet. Jore ja Lare vetelivät naruista, jotta sulat saatiin liikkeelle.

Vuonna 1982 Jore ja Lare perustivat Trio Ässät-yhtyeen, jossa koskettimia soitti Rauno Pelkonen. Tällä kokoonpanolla keikkailtiin yli 10 vuotta. Ensimmäinen Trio Ässät-äänite, Kahdestaan, julkaistiin vuonna 1985. Tuolloin formaattina toimi c-kasetti ja sitä levitettiin ympäri Oulun aluetta sekä myytiin keikoilla.

Trio Ässät tuotti myös kolme muuta pitkäsoittoa: Parempaa musiikkia, Kuuma yö ja Punakenkäinen tyttö. Kuuma yö-albumin nimikkokappale herätti rohkeilla sanoituksillaan sekä närkästystä että innostusta. Näiltä ajoilta ihmisten mieliin on myös painunut etenkin kappale Syksy saapuu kuitenkin. Monet ässäfanit edelleen kutsuvat yhtyettä nimellä Trio Ässät.

Vuonna 1996 Ässät viihdytti kokoonpanolla Hannu 'Hippu' Perätalo, Lare Siltala ja Rauno Pelkonen. Tällä porukalla tehtiin pitkäsoitto Kuumaa huumaa, joka ilmestyi kesällä 1996. Uuden levyn myötä nimeksi vaihtui Tanssiorkesteri Ässät levy-yhtiön pyynnästä. Vaikka Jore ei kulkenutkaan keikoilla ässänä mukana, iso osa levyn kappaleista oli Joren tekeleitä. Kuumaa huumaa-levyllä julkaistiin myös myöhemmin nuortenkin keskuudessa suureen suosioon noussut Ihanuuteeni, 'Lurjus-laulu', joka on alunperin Yasminen tuoksu-yhtyeen käsialaa. Tuolloin keikkatahti oli melkoinen, kun yhtye kiersi keikkapaikalta toiselle vähintään 15 kertaa kuukaudessa ja joskus jopa yli 20. Kesäisin soitettiin tanssilavoilla ja talvet kierrettiin ravintoloita ympäri Suomen maan.

Jore palasi mukaan esiintyvään kokoonpanoon alkuvuodesta 1997. Lare ja Jore toimivat solisteina ja taustalle tuli maanmainio Timba Rimba-orkesteri, jossa soittivat Timo Salmela (rummut ja laulu), Ari Kulju (haitari ja laulu), Ismo Irva (basso ja laulu) ja myöhemmin Ismon tilalla bassossa jatkoi Jyrki Kalmu. Tällä meiningillä jatkettiin aina vuoden 1999 alkuun, jolloin perustettiin uudenlainen Tanssiorkesteri Ässät. Yhtyeestä tuli neljän miehen orkesteri, jossa Joren ja Laren kanssa lopullisessa kokoonpanossa soittivat A-P Laukka (saksofoni) sekä Hannu Soini (basso).

Samaan aikaan levytettiin kuudes pitkäsoitto Öinen matka. Levy tuotettiin ja äänitettiin Toni Nygårdin studiolla, ja Nygård toimi vastaavana tuottajana.

Ässät palasi kolmen miehen kokoonpanoon jälleen vuonna 2002, jolloin jo aiemmin Timba Rimba-yhtyeen haitaristina toiminut Ari Kulju liittyi porukkaan. Lavoja ja kapakoita kierrettiin entiseen malliin ja myös laivakeikat tulivat tutuiksi.

Samoihin aikoihin Jore päätti alkaa vastata Ässien koko tuotantopuolesta ja rakensi studion Haukiputaalle Oulun kylkeen. Ensimmäinen Joren studiolla tuotettu pitkäsoitto julkaistiin vuonna 2003. Sellaiset siniset silmät-albumilta voi keikoilla edelleen kuulla lappihenkisen Kaukainen maa-kappaleen sekä merellisen valssin Yö satamassa. Heräävä rakkaus oli toinen ja toistaiseksi viimeisin Joren studiolla syntynyt pitkäsoitto. Levy julkaistiin 2007. Tältä levyltä ihmisten tanssijalkaa ovat vipattaneet muun muassa nimikkobiisi Heräävä rakkaus sekä Kaipaan hellää kosketusta.

2009 Kari Värri tuli yhtyeeseen kosketinsoittajaksi ja trio jatkoi keikkailuaan. Sinkkuja ilmestyi Joren tuottamana tasaiseen tahtiin. Tunnetuiksi tulivat muun muassa Sellaista kesää-biisi, jonka tanssikansa valitsi vuoden tanssihitiksi 2010, sekä Masa Mainds-yhtyeen alunperin tekemä Dada-dii. Karin kanssa Ässät kävi myös tutustumassa Kanariansaariin. Inglesissä esiinnyttin kahtena perättäisenä syksynä ravintola Hell-singissä.

Edellä mainittujen lisäksi on Ässien kanssa vuosien varrella soittanut useita taitavia muusikoita mm. Raimo Jokisalmi, Jukka Kinnunen, Esko Pankarikangas, Jouko Perikangas ja Tuomas Kaikkonen.

Vuosi 2012 - 2013

Ässät aloitti maaliskuussa 2012 suuren muutoksen kokeneena uudella triolla, jossa Lare jatkoi rumpujen ja suun soittoa ja uusina jäseninä mukaan tulivat Pekka Peltola koskettimiin ja lauluun sekä Laren poika Petri 'Pete' Siltala kitaraan ja lauluun. Keikoilla kuultiin edelleen tuttuja ässähittejä ja tanssimusiikkia laidasta laitaan. Uutta nuorta verta mukaan toi Peten laulamat nuorekkaat biisit.

Vuosi 2014 -

2014 vuosi alkoikin jälleen muutoksilla, haikeilla sellaisilla, sillä kitaristi ja laulaja Pete Siltala jatkoi todenteolla opiskelua ja aikaa ei enää riittänyt keikkailla. Hänen tilalleen soittajaksi tuli Eki Anttila Oulaisista. Eki soittaa keikoilla pääasiassa bassoa ja laulaa, mutta mukaan on otettu myös Ekin toinen soitin, jonka hän hallitsee. Sehän on yllätys, yllätys Viulu! Viulu sopiikin todella hyvin valssi, tango ja myös foxi kappaleisiin. Kun Eki soittaa viulua, niin kosketintaiteilija Pekka Peltola hoitaa bassotuksen koskettimilla. Lare Siltala tietty hoitaa rummutuksen ja solistin virkaa, kuten on tehnyt jo vuodesta 1978 lähtien.

Vuosi 2015 -

Ekin jätettyä Ässät elokuussa 2015 kokoonpanoon astui basson varteen pitkänlinjan ammattimuusikko Sauli Virpi Kempeleestä.

Täältä tullaan tanssipaikat ja ravintolat ympäri Suomen!